Négy nap Londonban 2. A West End

„London megismerésére négy év is kevés” – lombozott le bennünket Sándor, aki a szállodánkhoz közeli pubban csapolta a sört, és hallván a magyar szavakat, megkérdezte, mi járatban vagyunk. Mondtuk, hogy négynapos városlátogatáson az Unitravellel, erre jött a megjegyzés. Persze tudtuk mi, hogy egy több mint nyolcmilliós várost csak megízlelni lehet négy nap alatt, de ezt a rövid időt igyekeztünk alaposan kihasználni.

A West End a londoni szórakozás fő központja. Színházak, éttermek, fények és csillogás jellemzi. A központjában a Piccadilly Circus fekszik, ez „az a hely, ahol a világ találkozik”. Állandó a nyüzsgés, éjjel­nappal turisták hada lepi el.

London legforgalmasabb közlekedési csomópontja 1819­ben épült (itt van a város legnagyobb földalatti­megállója is), és 1890­ben gyulladtak ki itt a máig meghatározó látványosságot nyújtó fényreklámok elődei. A tér közepén Erósznak, a szerelem istenének a szobra díszíti a kutat. A Piccadilly­nél található a Trocadero Centre, egy hatalmas bevásárlóközpont. Érdekessége a fedett átjárók, vízesések és cserepes virágok sokasága.

A Shaftesbury Avenue északi oldalán terül el a kis utcák hálózatából álló, éttermekkel, pubokkal, kisebb boltokkal, színházakkal és mozikkal teli Soho. A Shaftesbury­től délre pedig a Chinatown, azaz a kínai negyed található, amiről számos kínai csemegeüzlet, étterem, áruház, díszes utcai lámpa és boltív is „árulkodik”. Nem csak a keleti ízek szerelmesei találják meg itt számításaikat, de a gyógyfüvek és a természetgyógyászat hívei is. Vasárnaponként piacnapot tartanak egzotikus ételekből.

Nem messze fekszik a Piccadilly Circus­től a Leicester Sqare. Nem csak mozijairól nevezetes, hanem arról is, hogy a tér négy sarkán híres emberek szobrai állnak. Középen magasodik az 1874­ben épült Shakespeare­ emlékmű, amelyet rézlemezek vesznek körül. Ezekről leolvasható a világ nagyvárosainak távolsága a szoborhoz képest. Amikor ott jártunk, éppen a krisnások tartottak zenés­táncos adománygyűjtő bulit, a tér másik felén pedig breaktáncosok adtak fantasztikus műsort.

London legnagyobb köztere a Trafalgar Square, amely nevével tiszteleg a Napóleont Trafalgarnál legyőző Nelson admirális előtt. Az admirális 3,6 méteres szobra a tér közepén, egy 50 méter magas korinthoszi oszlopon áll, amit négy faragott oroszlán őriz. Az emlékmű talapzata tele van játszó gyerekekkel és fotózkodó felnőttekkel, de ezt senki sem érzi szentségtörésnek.

Az Oxford Street régen a kivégzésre ítéltek utolsó útja volt. Az utca nyugati végében látható Márvány­ív az egykori vérpadnak állít emléket. Ma üzletek sokasága található az Oxford Streeten, ami a Londonba látogatók egyik kedvelt úti célja. A kisebb üzletek és butikok mellett olyan nagy áruházak is vannak itt, mint a Selfridges. Decemberben az Oxford és a szomszédos Regent Street is díszkivilágítást kap, ami még több turistát vonz.

Köszönjük az utat az Unitravelnek!

L.L.