Nyereséggel zárta az idei év első felét a Czech Airlines

2016-ban a Czech Airlines az első félévi elszámolás alapján 47,3 millió cseh korona működési eredményt ért el. Az előző év azonos időszakában a vállalat 154,1 millió cseh korona működési veszteséget termelt. Az idei év első hat hónapi összegzett nyeresége 72,4 millió cseh korona. 

A légitársaság követte a tavalyi év gazdasági trendjét, amikor az auditált elszámolások alapján 223,4 millió cseh korona összegzett nyereséget ért el. A cég a 2016-os évre egyébként 180 millió korona működési eredményt tervezett be.

„Az európai biztonsági helyzet miatt kialakult nyomás és a folyamatos jegyár-versengés mellett a vállalat 2016 első félévére − az elmúlt tíz évben − most érte el a legjobb nyereségi szintet. A Czech Airlines 2016 első félévi nyeresége elsősorban a nagyobb gépkihasználtságnak köszönhető, mely a tavalyi évhez képest 17 százalékot nőtt, továbbá a megnövekedett utas számnak, mely 12 százalékkal emelkedett. Ehhez hozzájárult a belső folyamatok újratervezése, továbbá az üzemeltetési költségek hatékonyabb ellenőrzése” − kommentálta az eredményeket Jozef Sincak, a Czech Airlines igazgatótanácsának elnöke. Mint mondta, a működési nyereség eléréséhez hozzájárult több jól szervezett projekt is, mint például a Saudia Airlines nevében történő bérrepülés, amit két Airbus A319-es géppel üzemeltetnek Szaúd-Arábiában.

2016 első félévében a Czech Airlines 1,01 millió utast szállított, ami az előző évhez képest 12 százalékos növekedést jelent, az előző év azonos időszakában ugyanis 903 ezer utast szállított.

Emellett 200 ezer utast szállítottak más légitársaságok nevében, bérelt járatként. A lehetséges férőhelyek száma 8 százalékkal nőtt az előző évhez képest, de az átlagos repülőgép üléskapacitás-kihasználtság változatlan maradt, ennek értéke továbbra is 70 százalék.

Idén, a nyári szezonban, a légitársaság 47 desztinációra működtet menetrend szerinti járatokat, 24 országban világszerte. Az új desztinációkra − Helsinki, Birmingham, Zágráb, Szkopje, Pisa, Málta, Odessza, Kazán, Ufa, Bejrut, és Rijád − Prágából indultak járatok.

A Czech Airlines hazai képviseletét az Aviareps Magyrország Kft. látja el.

(X)