A nyugalom zöld szigete

Jó tudni, hogy a mai világban létezik egy ország, amelyik nem túlzsúfolt, zöld, nyugodt és elfogadó: ez Új-Zéland.

Már utazás közben kellemes meglepetések sora éri a turistát: a buszok és vonatok pontosan közlekednek, az utak jó minőségűek. A kereskedők nem akarnak átverni, egyre több helyen van bankautomata, és nincsenek poloskák a szállodákban. És hiába van a „szomszédban” Ausztrália, ahol a legtöbb veszélyes állat él a világon: Új-Zélandon nincsenek kígyók, és csak egy mérges pók él, a ritka katipo, aminek a megtalálásához külön szerencse szükséges. Ilyen helyen lehet csak igazán pihenni és élvezni a nyaralást!

Maorik és borok

Bizonyára még azok is, akiket nem igazán érdekel a rögbi, látták már az új-zélandi rögbicsapat hagyományos maori táncát, a lenyűgöző hakát. A maori kultúra átszövi a mindennapokat: az ország egész területén hallhatunk maori beszédet, nézhetünk maori nyelvű tévét, és belecsöppenhetünk olyan kulturális eseménybe, amin hagyományos maori dalok szólnak, és előadják a vérfagyasztó harci táncot.

Az új-zélandi étlapokat korábban főleg a tradicionális brit konyha húsos ételei határozták meg, ám ma már bőséges a kínálat az éttermekben a tenger gyümölcseiből és az ázsiai konyha inspirálta különlegességekből is. A borkedvelőknek a pincészetek évtizedek óta fenséges pinot noir-okat és sauvignon blanc-okat készítenek, és jelenleg robbanásszerű fejlődésben van a kézműves sörök kultúrája, piaca is.

Az ország területe több mint 268 ezer négyzetkilométer – nagyobb, mint az Egyesült Királyságé –, és 4,6 millióan lakják. A települések között fenséges erdőket, hegyeket, tavakat, tengerpartokat és fjordokat találunk, ezek miatt lehet Új-Zéland az egyik legvonzóbb hely a természetjáróknak és az extrémsportolóknak is. Még a kevésbé kalandvágyó turista is kedvet kap a tengerparton vagy a hegyekben bolyongani, tengeri kajakban evezni vagy kipróbálni a hegyi kerékpározást a vadonban. Ráadásul a természetet, az élővilágot itt rendkívüli módon védik. A változatos és különleges tájnak és annak köszönhetően, hogy Új-Zéland mindentől messze van, a világon a legtöbb időt ebben az országban tölti el egy turista.

A sok szerelmes városa

Ha Párizs a szerelem városa, akkor Új-Zéland fővárosa, Auckland a sok szerelmes városa. Legalábbis a maori neve (Tamaki Makau-rau) szerint. Nehéz elképzelni szebb fekvésű települést, hiszen két oldalról két tenger, két öböl fog közre egy keskeny földnyelvet, amit vulkáni kúpok tarkítanak. Bárhová is kapaszkodunk fel és nézünk szét, meglepődünk azon, milyen közel van egymáshoz a Tasmántenger és a Csendes-óceán.

Élvezhetjük a csodaszép, vadregényes nyugati part szörfös helyeit és strandjait vagy a Hauraki-öböl számtalan szigetét. Egy órányi autóútra a város felhőkarcolós központjától pedig sűrű esőerdőt, termálforrásokat, pincészeteket és nemzeti parkokat találunk. Nem meglepő, hogy Auckland rendszeresen a világ legélhetőbb városai közt szerepel. Az aucklandi régió magába foglalja a fővároson kívül a vonzáskörzet gyönyörű településeit és természeti látnivalóit is.

Ízelítő a nevezetességekből

One Tree Hill – Ezen a 182 méter magas vulkáni kúpon épült az ország legcsodálatosabb erődje. A tetejéről 360 fokos a kilátás, vagyis körpanorámája van, és itt található John Logan Campbell sírja. Ő adományozta ezt a területet a városnak 1901-ben, cserébe azt kérte, hogy a tetőn épüljön egy emlékmű a maorik tiszteletére. Érdemes időt szakítani és megismerni a közeli Cornwall-park hatalmas fáit és azt az akáciakunyhót is, amit 1841-ben húztak fel.

Auckland Múzeum – Az impozáns, klasszicista épület meghatározó eleme a városképnek, különösen akkor hangsúlyos, ha a kikötő felől érkezünk. A múzeum bemutatja a maori kulturális örökséget – igazi látványosság a 25 méter hosszú harci kenu és a gyönyörűen faragott imaház.

Wallace Művészeti Központ – Egy 1879-ben épült kastélyban működik, ahonnan nem mellesleg gyönyörű a kilátás a One Tree Hillre. Itt találjuk a legnagyobb kortárs új-zélandi magángyűjteményt, a kiállítás anyaga 4-6 hetente frissül. A központ melletti csodálatos parkban hatalmas fák között sétálhatnak a látogatók.

Állatkert – A modern és tágas állatkertben az őshonos állatok részlege a Te Wao Nui. Hat tematikus zónára van osztva: partvidék (fókák, pingvinek), szigetek (gyíkok – köztük a világon csak itt található tuatara, ami úgy néz ki, mint egy kis dinoszaurusz), mocsarak (kacsák, gémek, angolnák), éjszaka (kiwik, baglyok), erdők (madarak) és hegyvidék (madarak és gyíkok).

Maria Villa – Az ország legismertebb borászata alig négy kilométerre van a reptértől: zöld oázis az ipari övezetben. Itt nemcsak különböző borokat kóstolhatunk meg, de az étterem teraszán fi nomságokat is rendelhetünk a helyi fogásokat kínáló étlapról. Januárban és februárban nagy, nemzetközileg híres művészek adnak itt koncertsorozatot a borfesztivál idején.

Rekordjárat

A világ eddigi leghosszabb, menetrend szerinti repülőjáratát indította el a Qatar Airways: a Doha – Auckland táv 14 535 kilométer, a menetidő 16 óra 10 perc. A Qatar Airways Boeing 777-esén 259 utas fér el – 42 a business-, 217 a turistaosztályon –, és az első járat rögvest teljesen megtelt. Az út alatt négy pilóta volt a gépen, a 15 tagú személyzet 1100 csésze kávét és teát, 2000 üdítőt és több mint ezer adag ételt szolgált fel.

(X)

 

FOTÓK: RUTH SÁRI