Online előrejelzéssel segítik a fürdőzőket Bécsben

Fotó: MA 45 / Wiener Wildnis

Mivel Bécsben számos strand található a természetes vizeknél - így a Duna mentén is -, az osztrák főváros hatósága részletes online előrejelzéssel segíti a fürdőzőket. A város honlapján naprakész információkat közölnek a levegő és a víz hőmérsékletéről, valamint a szél irányáról és erősségéről, ami a vitorlásoknak jelent nagy segítséget.

Bécs számos lehetőséget kínál a vízparti kikapcsolódásra is, a Duna bécsi szakaszán sok strand várja a hűsölni vágyókat. A város új szolgáltatásaként a www.gewaesser.wien.at oldalon számos aktuális információ és napi előrejelzés érhető el a víz minőségéről valamint a bécsi természetes vizek hőmérsékletéről, a szél erősségéről és irányáról vagy a levegő páratartalmáról.

Az osztrák fővárosban összesen 17 olyan strandon lehet hűsölni, melyek megfelelnek az EU fürdővizek minőségéről szóló irányelvének, sőt, a legtöbb ennek alapján a „kiváló” osztályba sorolható. Ezek közül kilenc a Neue Donau, hét az Alte Donau mentén található, míg egy a Mühlwasser-nél. A víz minőségét kéthetes periódusokban vizsgálják májustól szeptemberig.

Bécs a négylábú kedvencekre is gondol a nagy hőségben: több kutyás strand is van a városban. A Donauinsel (Duna-sziget) nyilvános wifi-hálózatán például egy „kutyás gomb” segítségével tájékoztatják a gazdikat a kutyafuttatókról, a viselkedési szabályokról illetve a tiltott zónákról.