ÖT DOLOG, AMIT EDDIG NEM TUDTÁL A TEQUILARÓL

Van, aki sóval és lime-mal, van aki színes koktélok alapanyagaként és van, aki csak magában issza – a 100 százalék kék agavéből készült tequila az egyik legtisztább és legnemesebb mexikói ital. Íme öt tény a tequiláról, amelyet valószínűleg csak kevesen tudnak.

Az agave szíve van benne
A mexikóiak kedvenc itala nem az agave leveléből, hanem a növény 30-75 kilogrammot nyomó szívéből készül. Az igazi tequilát kizárólag kék agavéből főzik – ilyen például az el Jimador, ami az alapanyagot betakarító munkásokról kapta a nevét. A jimadore-ok fanyelű, körkörös pengével ellátott coa de jima-val aratják a piña-t, vagyis az agave szívét, amit ezután megfosztanak a leveleitől. Az agave szívéből főzéssel nyerik ki a nedvességet, amit erjesztenek, majd lepárolnak a tequilához. Az pedig külön érdekesség, hogy a kék agavét legalább 8 évig kell növeszteni, hogy kellően megérjen a legfinomabb tequila készítéséhez.

Az igaziban nincs kukac
Vannak, akik az üveg alján úszkáló kukaccal azonosítják a tequilát, pedig a valódi, kék agavéból készülő italban a növényi párlaton kívül semmi más nem található. A gusano – ami egy agavé növényen élő lepkefajta lárvája – csupán marketingfogás, és többnyire a tequila társát, a mezcalt népszerűsítik azzal, hogy kukacot tesznek a palackba.

Nincs tudtamódosító hatása
A huszadik század közepén a tequila értékesítés megcsappant, miután a Kaliforniában élők azt hitték, tudatmódosító hatása van. Valójában a mezcalt keverték össze a ténylegesen pszichoaktív meszkalinnal, ami a pejot nevű kaktusz alkaloidja.

Gyémántot is lehet belőle készíteni
A Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetem fizikusai rájöttek, hogy készíthetnek mesterséges gyémántot a tequilából. Sajnos a szintetikus gyémántok túl kicsik, hogy ékszerbe kerüljenek, viszont elektronikai és ipari célokra tökéletesen felhasználhatók.

Évekig eláll
Egy üveg tequila akár évekig is eláll a bontatlan palackban, felnyitás után azonban körülbelül két hónapon belül ajánlott elfogyasztani. Az oxidáció és párolgás ugyanis minőségromlást okoz, és épp a jellegzetes agavé profil tűnik el az italból.

(X)