Pasztell nyaralóváros a török riviérán

Törökország felkapott nyaralóhelyei közé tartozik Alanya, a riviéra gyöngyszeme. Szlogenje: „Ahol a nap is mosolyog”. Nem véletlenül a legnépszerűbb a külföldiek körében, akik ebben a régióban vásárolják a legtöbb ingatlant is Törökországban.

Ami leginkább jellemzi Alanyát, az a monumen- talitás. Az Antalyai-öbölben a Torosz-hegység és a Földközi-tenger közé ékelt város, amit egy hatalmas félsziget felez ketté, óriási területen – mintegy 70 kilométer hosszan – terül el a Pamphülliai-síkságon. Oly hatalmasak a hegyek mögötte, hogy a felhőkbe vész a tetejük, s a város közepén a tengerbe nyúló félsziget is óriási, akárfentről, akár lentről nézzük, nem a dombocskák közé tartozik.Nem utolsó sorban pedig óriásiak a szállodák: soha nem láttunk  még ekkora hotelkomplexumokat, amelyek több tíz kilométer hosszan egymás után sorakozva követik a tengerpart vonalát. Olyannyira, hogy a mi szállodánk már a Torosz egyik oldalára „szorult fel”, ami azt jelentette, hogy a teraszról kinézve a világ egyik legszebb panorámájával ajándékozott meg minket. Az építőknek minden centiméterért meg kellett küzdeni, az biztos, de megérte: a török riviéra egyik legszebb helyén nyaral, aki úgy dönt, hogy idejön.

Törökfürdő extrákkal

Ami még jellemző a városra, az az, hogy az épületek nagyságával érdekes ellentétben állnak pasztellszíneik, színes üvegekkel díszített teraszaik és erkélyeik. Ha még több rózsaszínt használnának, a pálmafákkal tarkított körutak és sétálóutcák kifejezetten Miamira emlékeztetnék az embert. Így viszont megvan a maga egyedi bája és hangulata a városnak.

A török kultúrával való barátkozás jegyében tipikus programot szerveztek nekünk: egy hagyományos törökfürdőt, vagyis hammamot látogattunk meg, és extrákat is kaptunk. A felgőzölés helyett szaunába küldtek a fürdő kedves, de határozott alkalmazottai, majd jakuzziba, amivel egy gond volt csak: jéghideg volt. Nyilván megvolt a célja: a bőr felpuhítása, amit utána már a hagyományos gőzfürdőben, a kör alakú márványlapon fekve távolított el a testemről egy erős dörzsszivacsot használó, jó kedélyű hölgy. Ha nem akarok finomkodni, akkor azt is írhatom, hogy jó alaposan megnyúzott. De, hogy valami kellemes is legyen a műveletben, egy illatos habbal néhány perc alatt átgyúrt, majd kifelé mutatott: irány a masszázs! Itt Fatima vett kezelésbe, aki rövid felmérés után közölte, hogy „This back is kaput”, és hogy mennyire, azt hamarosan meg is tudtam, amikor nekiesett a hátamnak. Javasolta, hogy gyógymasszázst is alkalmazzunk, mert különben nekem annyi, így hát ez is megtörtént az illatos, gyógyító olajak használatával. Hőkezelve, agyongyúrva, olajokkal pácoltan távoztam.

Óceán a medencékben

A világ egyik legnívósabb tengeri szórakoztató parkjában töltöttük a következő napot, a Sealanya Dolphin and Sea Parkban. 10-15 perces autózássalbuszozással érhető el a városból. Ahogy a neve is mutatja, egy olyan hatalmas tengerparti komplexumról van szó, ami két fő részből áll. A delfinparkban két showműsor megy naponta, 10:30-kor és 15 órakor. Először három fóka, majd négy delfin parádés bemutatóját láthatjuk. A műsor után lehetőség van fényképezkedésre is a delfinekkel, sőt úszni is lehet velük. Az intelligens állatokat gyógyítás ra is alkalmazzák – kizárólag külön kérésre, előzetes egyeztetés alapján.

A szórakozást a Seaparkban érdemes folytatni, ami délután öt óráig van nyitva. Lenyűgöző gazdagsággal mutatja be a tenger világát a park, ami kifejezetten a gyerekekkel való tartalmas szórakozásra specializálódott. Sznorkelszemüveget és -pipát kap mindenki már a bejáratnál, és nem véletlenül: a tengeri korallzátonyok élővilágát láthatjuk mintegy 2 millió 600 ezer gallonnyi vízben – a medencékben. Korallok és több ezer egzotikus hal között úszkálhatunk, amelyeket Indonéziából hoztak ide kifejezetten erre a célra, s Dubaiból ideszállított homokon lépdelhetünk a medencék között.

Gyöngyhalászat cápák közt

Az egyik óriási medencében Atlantisz világa elevenedik meg a víz alatt. Egy másikban az igazán bátrak tehetik próbára magukat: egy fémketrecben leeresztik őket cápák közé. Természetesen mi is kipróbáltuk – óriási élmény volt. Ha ez önmagában nem elég, ugyanitt – a víz alá bukva és a rácson kinyúlva – egy gyöngykagylót kell megszerezni egy odakészített állványról. A vízből kijőve a kagylót feltörik, és a benne található gyöngyöt ott a helyszínen beleillesztik egy nyakláncba, amit a bátor merülő megkap ajándékba. Igazán egyéni ötlet, mi is nagyon élveztük.

Aki még nem majrézott eleget az eddigiektől, az ráják között is úszkálhat egy másik medencében, megérintheti és etetheti is őket.

Az egész Seaparkot pedig körülöleli egy „trópusi folyó”, amire csak fel kell feküdni, és az áramlat körbevisz, érintve közben az egyes medencéket. No, és különböző kisállatokat is tartanak, például nyuszikat: a kicsik simogathatják és akár etethetik is őket.

A belépő 50-60 euró, a delfinekkel úszás kicsit húzósabb, ennek a duplája. Kérdésünkre a park vezetői elmondták, hogy a szezon után, októbertől a rendkívül értékes halakat és más állatokat különös gonddal őrzik meleg helyen, hogy amikor újra eljön a nyár, ismét beinduljon az élet a korallzátonyokon, a víz alatt.

Kép és szöveg: Szeszler Szilvia

Köszönjük az utat az Alanya Turisztikai Promóciós Alapítványnak.