Pozsony: 25 éve lett főváros

Több évfordulót is ünnepel idén Szlovákia fővárosa, Pozsony. Ebből az alkalomból is érdemes felfedezni ezt az állandóan pezsgő, és ezerarcú várost.
 
A 2018. év több évfordulót hoz magával: Pozsony 25 éve lett az önálló Szlovákia fővárosa, a Pozsonyi Városi Múzeum (www.muzeum.bratislava.sk) pedig idén ünnepli megalakulásának 150. évfordulóját. Szlovákia területén ez a legrégebbi megszakítás nélkül működő múzeum.  1868-ban  jött létre polgárok és lokálpatrióták egyesületi (Pozsonyi Városszépítészeti Egylet) múzeumaként, a városi önkormányzat 1918-ban vette felügyelete alá. Azóta sok változáson, bővítésen, felújításon ment keresztül és jelenleg 10 aktívan működő tematikus múzeum tartozik irányítása alá. A kiállítási helyek zöme a városközpontban található, kettő pedig a főváros távolabbi városrészeiben (Dévény és Oroszvár).
 
Az évforduló alkalmából több érdekes program és időszaki kiállítás várja a látogatókat.  Az állandó jellegű gyűjtemények miatt is érdemes felkeresni a múzeumok valamelyikét. A Régi Városházában berendezett Városi Történeti Múzeum a város történetét dolgozza fel,  a szomszédos Apponyi-palotában pedig egyszerre két tematikus kiállítás is található – a 19. századi Pozsony nemesi és polgári épületeinek belsőépítészeti megoldásait bemutató Korabeli Enteriőrök Múzeuma és a vidék borkultúráját prezentáló Szőlészeti-Borászati Múzeum. A Mihály-toronyban található Fegyvermúzeumot és a tőle pár lépésnyire levő Vörös Rák Gyógyszertárban berendezett  Gyógyszerészeti Múzeumot, valamint a pozsonyi vár tövében megbúvó Jó Pásztor házában levő Óramúzeumot se lehet kihagyni. A művészetek rajongói kedvelik a zenei témájú Johann Nepomuk Hummel Múzeumot  illetv Arthur Fleischmann szobrászművész innovatív anyaghasználatú műveit felsorakoztató kiállítást.  Érdemes körülnézni a városközponton kívül is és meglátogatni az impozáns Dévényi vár romjait a Duna és a Morva folyó összefolyásánál valamint Oroszvár (Rusovce) pozsonyi városrészben a Limes Romanus részét képező antik Gerulata római katonai tábor maradványait és a régészeti leleteket. Azok, akik szeptember 8.-án látogatnak a Gerulatára, időutazáson vehetnek részt és a római korban találják magukat. Ekkor kerül megrendezésre a Római Játékok és Limes Day, amelyre ingyenes buszjáratok szállítják az érdeklődöket Pozsony központjából. A dévényi vár területén májustól szeptemberig a hónap első szombatján váltakozva középkori vagy reneszánsz korabeli kosztümös előadásokat, lovagi játékokat rendeznek kézműves- és táncbemutatókkal és interaktív programokkal. A 2017-ben átadott felújítot felső vár teraszáról csodálatos panoráma nyílik a környékre.
 
A nyári szezon top rendezvénysorozata a Pozsonyi Kulturális Nyár (www.bkis.sk). Június elejétől szeptember közepéig a város központi helyszínein több műfajt felsorakoztató programok nyújtanak vizuális vagy/és zenei élményt. A felhozatal Orgona- és Gitárfesztiváltól Gyerek Folklórcsoportok Nemzetközi Találkozóján és Ifjúsági Zenefesztiválon keresztül szabadtéri divatbemutatóig és Tango party-ig terjed. A Mihály-kapu, A Régi Városháza tornyából és a Prímás-palota erkélyéről rendszeresen csendülnek fel trombitakoncertek. A várban pedig két hónapig Shakespeare műveit játszák kint a szabad ég alatt. A Pozsonyi Koronázási Napok (június 22. - 29.) az egykori koronázó város dicső múltját idézik fel sokszínű programmal, tematikus városnéző túrákkal, koronázási szertartásbemutatóval, koronázási koncerttel, színházi előadásokkal, Mária Terézia kedvenc borának ünnepével a kékfrankos borfesztivállal (június 22.-24.), lovagi tornával és a koronázási útvonalon végighaladó kosztümös koronázási menettel (június 24.).
 
Idei újdonság a gyerekek részvételével szervezett kosztümös koronázási menet június 22.-én. A Pozsonyi Koronázási napok alatt ingyenes koronázási városnéző túrák várják a látogatókat, valamint a Mihály-toronyban található Koronázási Fotó-videó pontban is ingyenesen lehet fényképezkedni korabeli kosztümökben. Július 1.-én a 20. század elejét felelevenítő  Korabeli Piknik  elegáns hölgyei és kalapos úriemberei színesítik majd a duna-parti Janko Kráľ városligetet, amely Közép-Európa legrégebbi nyilvános parkja. Lehet piknikezni a természetben, korabeli zenét hallgatni és táncot tanulni, meg lehet csodálni a veterán közlekedési eszközöket, ihletet gyűjteni a korabeli divatbemutatókból, századeleji frizurát csináltatni és korhű kosztümökben fényképeszkedni
 
A nyár és a víz, Szlovákia és a Duna természetes kapcsolatát ünnepli a Napforduló a Dunán egész hónapos programsorozat júniusba Dévénytől Párkányig és a Kis-Duna mentén, amelyen belül pozsonyi helyszíneken is lesznek nagyközönségi, turisztikai, természetvédelmi és sportrendezvények, vízitúrák- és bemutatók (pl. Vízimanók Fesztiválja június 9., Stand-up Paddle Marathon Karlova-Ves – Dunacsún 23 km június 16., kajak inkubátor június 20., River Show Eurovea Duna-part június 16. stb.). Augusztus 25.-én és 26.-án a város központja népművészettel és kézművesmesterekkel telik meg. A szlovák népi hagyományok, műalkotások, hazai termékek és gasztronómiai ínyencségek lesznek a főszereplői a minden évben megrendezésre kerülő Kézművesmesterek Napjai rendezvénynek. Természetesen Pozsony sok más eseménnyel is készül a város lakosainak és a közelről átugró vagy messziről érkező turisták szórakoztatatására. Ha többet szeretnének megtudni Pozsony élménydús nyári kínálatáról, kövessék a www.visitbratislava.com weboldalt.
 
Pozsony nemcsak a történelmi és kulturális értékeiről nevezetes, a természeti kincsei is elérhető távolságban vannak. A TravelBird felmérése alapján a világ 50 városa közül Pozsony lett a 3. legzöldebb város. Pozsonyi Városi Turisztikai Szervezet (Bratislava Tourist Board) „Zöld Pozsony“ tematikus kampánnyal csábítja a turistákat a főváros zöld zónáiba. Új tematikus kiadvány és online felületet segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők Pozsony városi parkjairól, a Városi erdő turisztikai kínálatáról, a Duna-menti pihenési és sportolási lehetőségekről és a Morva folyó árterében elterülő védett természetről.  Pozsonyon keresztül két nemzetközi Eurovelo kerékpárút is végighalad, amelyekre a Kis-Kárpátok kerékpárúthálózata kapcsolódik, így a bringások is kedvükre ismerkedhetnek a város zöld övezeteivel. Több „zöld“ beruházásra is sor került Pozsonyban. A turisztikai szálláskínálatot két lombház is erősíti, amelyek a Pozsonyi Városi Erdőben (Kačín és Dlhé lúky) várják mindazokat, akik vadregényes romantikára vagy egyedi családi élményre vágynak távol a civilizáció nyüzsgésétől.   Újdonság a hétvégén illetve ünnepnapokon közlekedő buszjárat is, amely a Kamzík (Zerge) hegyen található szabadidőközponthoz szállítja a turistákat, így is csökkentve a zöld övezet autóforgalmát. A közkedvelt családi kirándulóhelyszínen nyári bobpálya, kalandpark, fitnesspark is található, a természetkedvelők és sportrajongók jelölt turistautakon illetve kerékpárutakon fedezhetik fel Pozsony zöld tüdejét. A környező vidék látványa a  tévétorony forgó panoramatikus étterméből, a két éve átadott 15 m magas kilátótoronyból vagy a Kamzík (Zerge) hegy és Železná studnička (Vaskutacska) között üzemelő drótkötélpálya üléséről élvezhető a legjobban.
További információk:  www.visitbratislava.com/green
 
További újdonságok:
Skywalk – séta a fellegekben a Szlovák Nemzeti Felkelés hídjának pillérén, az UFO kilátótorony peremén, 360 ° panoráma 85 m magasságban
 
Bike- sharing – Slovnaft BAjk – városi kerékpárkölcsönző 750 kerékpár, 10 smart kölcsönző állomás, 80 dokkoló-állomás Pozsony 4 városrészében – próbaidőszak a nyári szezon előtt, nagyközönségi használat beindítás nyár vége
 
Turistabarát és SMART újdonságok – ingyenes wifi a városi közlekedési eszközökön, intelligens napelemes padok a városközpontban áramcsatlakozókkal mobiltelefon feltöltésére, wifivel, up-city elektronikus autó, kerékpár és rollerkölcsönzés, 13 wifi csomópont az Óváros csaknem teljes lefedése ingyenes wifi elérhetőséggel Pozsony turisztikai weboldalára irányítva
 
Bus drivers´guide – parkolótérkép turistabuszok részére magyar nyelven is megjelenik 
 
Még több élmény olcsóbban Bratislava City & Region Card turisztikai kártyával 70 partnerrel ingyenes tömegközlekedéssel, városnézéssel, múzeumbelépőkkel, 120 kedvezménnyel (19 db 100 % árengedménnyel) a városban és a pozsonyi régióban (www.visitbratislava.com/bc). 
 
(X / Fotókredit: visitbratislava.com)