Szívesen látnának több magyart Srí Lankán

Nagyszabású rendezvény- nek adott otthont szep- temberben a budapesti Hilton: a Srí Lanka-i turizmus vezetői, ottani utazásszervezők, szállodák, valamint hazai utazási irodák és a turisztikai sajtó képviselői jöttek össze. Prezentáción mutatkoztak be a szigetország látványosságai, történelmi helyszínei, és néhány egyhetes utat is kisorsoltak a résztvevők között.
Shirani Herath-ot, a Srí Lanka-i Turisztikai Promóciós Hivatal marketingmenedzserét arról kérdeztük, hogyan alakult az idegenforgalom az utóbbi években:

– Srí Lanka számos élményt kínál: világörökségi helyszíneket, wellnesst és ayurvédát, vízi és más sportokat, fesztiválokat, lélegzetelállító tájakat. Az országba utazók szá- ma a hetvenes-nyolcvanas évek drasztikus visszaesése után ma újra komoly fejlődést mutat. Tavaly már mintegy 1,8 millió
turista kereste fel az országot, ami 18 százalékos növekedés az előző esztendőhöz képest. A turizmusnak köszönhető éves bevétel 2,7 milliárd dollárra tehető. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ezt tovább növeljük, és erre szerencsére meg is van az esély, hiszen Srí Lankát újra felfedezték a turisták. Ezért jöttünk Magyarországra is, hogy Európának ebből a részéből is többen utazzanak hozzánk.

Devindre Senarathnétól, a Srí Lanka-i Beutaztató Turisztikai Szövetség elnökétől azt tudakoltuk, mennyi magyar turista fordul meg az egzotikus országban:

– Egyre több. Tavaly 3000 magyar vendégünk volt, az idén pedig az első nyolc hónapban 2500, tehát növekszik a számuk. Ugyanakkor Csehországból 12 000, Szlovákiából pedig mintegy 6000 turista jött 2015-ben. A vendégek legnagyobb része egyébként a szomszédos Indiából érkezett: 235 ezer. A második helyen Kína
állt 230 ezer, a harmadikon NagyBritannia 174 ezer turistával. Németországból 138 ezren, Franciaországból 110 ezren keresték fel Srí Lankát.
Az elnök hozzátette: olykor már kicsinek bizonyul a szállodai kapacitás, ezért jelentős fejlesztéseket terveznek. Nagy szállodaláncok is megvetették már a lábukat Srí Lankán, így reményeik szerint ki tudják szolgálni az egyre növekvő igényeket. Mindez azonban nem mehet a természet rovására: rendkívül szigorú szabályok szerint épülhetnek csak a hotelek.

Szeszler Szilvia