Téli Japán – 7+1 varázslatos kép

Noha Japánról mindenkinek a cseresznyevirágzás és a tavasz jut eszébe – nem érdemtelenül –, a szigetországban a tél is igazán hangulatos. Fürdőző, hósipkás hómajmok, jég- és hószobrok, forró és gőzölgő fürdők a téli tájakon. Mindez Önt is várja, ha szereti a kalandokat és a nem szokványos kikapcsolódást. De pontosan mit is várhat a hóba burkolózott szigetországtól? Válogattunk néhány képet, hogy bemutassuk a Japán tél esszenciáját.

Cukiság kimaxolva: hómajmok

A hőforrásokban magukat áztató japán makákók – ismertebb nevükön a hómajmok – igazán tudják élvezni az életet. A Jigokudani Vadmajomparkban járva kisebb-nagyobb „szőrgombócokat” láthatunk, amint a kutya – jobban mondva: majom – hideg elől menedéket keresve az akár 40 fokos tavakban fürdőznek. Kár, hogy a medencék kizárólag a makákók tulajdonai, és az átfázott utazó nem pihenhet velük!

Hófesztivál: szobrok akár 200 tonna hóból

A japánok Szapporóban és Hokkaidóban is rendeznek hófesztivált, ahol az egyszerű – persze nagyszerű – hóembereken túllépve igazi műalkotásokat készítenek. Mindent és bármit megépítenek, legyen szó mesefigurákról, kastélyokról vagy épp – igen! – a Star Wars-ról…

Jégvarázs és a jégkastély

És ha már fesztivál, egy másik téli jelenség is külön rendezvényt kapott. A Sōunkyō Hyōbaku Matsurin, vagyis jégfesztiválon épült barlangok és szentélyek januártól egészen márciusig látogathatók, így ha valaki a cseresznyevirágzás kezdetén utazik Japánba, akár egy nap alatt átléphet a télből a tavaszba. Ha arra jár, ne hagyja ki a több mint 10 méter magas jégkastélyt se!

Zajlik az élet, zajlik a jég

A japán tél igen zord, így talán jogos a kérdés: mégis mi a csodáért ácsorognánk a csontig hatoló hidegben néhány törött jégtábláért?  Leginkább azért, mert nem néhány jégtábláról beszélünk, hanem a világ egyik legérdekesebb természeti jelenségéről. Legyen szó tengerről, ahol a kilométeres, jégtáblákból összeállt „hegyláncok” egészen Oroszországtól utaznak, vagy tóról, amin a jég, ha elér egy bizonyos vastagságot, a nappali és éjszakai hőmérsékletkülönbség miatt hangos reccsenés kíséretében végighasad, a jégzajlás nem egészen az, amit a Balatonon láthatunk.

Karmazsin Fudzsi

Ez a cikk nem is Japánról szólna, ha nem lenne benne szó a Fudzsiról, nem igaz? A japánok szent hegye igazi ezerarcú csoda; időjárástól, napszaktól és persze égtájtól függően más és más arcát mutatja meg nekünk. Ahogy Jámbor Aliz, a Japánspecialista kiutaztatási szakértője meséli: „Tél közepén a lemenő vagy a felkelő nap a Fudzsi hókoronáját élénkvörösre, karmazsin színűre festi, így a szerencsések néhány percig megcsodálhatják a gyönyörű színekben pompázó Karmazsin Fudzsit”.

Forró fürdő a hóban

Amint az első hó megérkezik, sokan melegítenék szívesen a hidegben elgémberedett végtagjaikat egy jó forró fürdőben. Japán ehhez szó szerint mindent megad, amit csak kívánhatunk: csak képzeljen el egy 40 fokos, természetes hőforrást, gyönyörű, harmonikusan kialakított medencét, amit hófödte bokrok öveznek, valamint csendet és pihenést. Ha már a hómajmok mellé nem lehetett beülni, talán ez is megteszi…

Japán fantáziaerdeje

Jégvirágról már biztosan hallott, de jégfáról? Japánban egyebek között a Zaō-hegységben találkozhat ezzel a mesebeli jelenséggel, amelyet mintha egy fantasy-ből rántottak volna elő. „Az egészhez nem kell más, csak fa, elegendő hó és nagy mennyiségű, kristályosra fagyott vízcsepp. A Zaō-hegységben pedig minden adott” – meséli Jámbor Aliz, a Japánspecialista munkatársa.

Hófalak közt

Bizonyára találkozott már a képpel, amin egy matchboxnak tűnő autó egészen megdöbbentően magas hófalak között halad. Tudta, hogy ezt is Japánban próbálhatja ki? A világ legnagyobb hófalát áprilistól júniusig láthatja Toyama megyében, a Nagy Hóvölgyben. A Tateyama Kurobe alpesi út részét képező, akár húszméteres hófal az út mentén feltorlódott hatalmas mennyiségű hóból jön létre, és mintegy 500 méteren keresztül vezet át rajta az út.

További információ:
www.japanspecialista.hu

(X)