Tengernyi báj

Mindössze 134 lépcsőfokot kell leküzdenie annak, aki szeretne körbetekinteni Németország egyik legrégebbi, de még működő vi­lágítótornyából. A vörös téglás ipari műemlék és mamár látogatóközpont amúgy a magyar szabadságharc idején, 1848­ban készült el.

Egyszerű lenne azt mondani, hogy a Keleti­tenger partján lé vő Darßer Ort nem egészen egy órányi autózással érhető el Stralsundból, csakhogy ez így nem teljesen pontos. A félsziget természetvédelmi terület, így au­tóval csupán a világítótorony közelébe jutunk el, onnan vagy kiadós gyaloglásra vagy biciklizésre számítsunk! Pontosabban a közeli Prerowból választhatjuk a lovas kocsis megközelítést is.
 

Magáért a napfényes, homokos tengerpartért is érdemes vál­lalni a kalandosabb megközelítést. A helyiek lelkesen vetik magukat a vízbe, magyar turistának azért ehhez össze kell gyűjtenie a bátorságát.

Azonban, ha már itt vagyunk, a napfürdőzésen túl élvezhetjük a kilátást is a toronyból, valamint kisebb akváriumokat is megtekinthetünk, illetve a környék élő világáról szóló kiállítást. Ez valójában egy kihelyezett egysége Stralsund viszonylag új múzeumi komplexumának. A hivatalos nevén Natureum Darßer Ort mellett a kiindulási városban is további két helyszínen várják érdekes látnivalók a turistákat: a Meeresmuseumban, amit egy korábbi kolostorépületből alakítottak ki, és pillanatnyilag komplett bálnacsontváz is látható ott, valamint az abszolút modern Ozeanumban. Utóbbi helyen pingvinek is laknak, érdemes látogatás előtt tájékozódni, hogy mikor van a rendszeres etetés, és, ha tudjuk, ehhez igazítani a programot.

Akit a régi épületek, a középkori hangulat is érdekel, annak is érdemes felkeresnie Stralsundot. A városmag csodálatos épségben maradt meg. Sőt, az egyik legrégebbi ház, amely szerkezetét, illetve eredeti építőanyagának zömét a mai napig megőrizte, az utóbbi évek komoly állagmegóvása és renoválása után most múzeumként invitálja az érdeklődőket. Egyben azt is láthatjuk, miként használták egykori kereskedő lakói az épületet.