Ugorjon fel sílécekkel Szlovákiába!

Síelésre legalkalmasabb a január végétől márciusig tartó időszak. Ilyenkor már tisztább az idő, kevesebb a vihar, és a hó minősége is jobb odafent, mint tél elején. És bár Magyarországon is vannak sípályák – és csak elismeréssel lehet illetni a kemény munkát, amit a pályák fenntartására fordítanak idehaza (különösen idén) – az igazi élmény ebben a sportban kétségtelenül külföldön vár minket. És nem is olyan messze. Mi most egy kis ékszerdobozt ajánlunk a közelben.

Alacsony-Tátra – és költségek

A magyar „dombokat” koszorúként fogja körül a szomszédos havasok csipkeszegélye. Szlovénia, Ausztria, Szlovákia és Románia hegyei húzódnak csendesen a határok mögött, és egészen olyanok így a rétekrõl nézve, mint a szeszélyes lánytestvérek. Az alak, az arc hasonlít, mégis külön egyéniség mindegyikük.

Miközben nálunk még januárban is alig esett le az elsõ hó, odaát már novembertõl készültek a síszezonra. A nyáron általában kihalt falvak környéke õsz végén megbolydul, és a türelmetlenebbje már decemberben ott tolong a mindenféle színû sípályán. (A könnyû pályákat kék, a közepeseket piros, a nehéz pályákat fekete vonallal jelölik a sítérképeken – és ez a hegyoldal lejtésétõl függ.)

A legtöbb magyar karácsony után utazik téli sportolni, pedig olyankor sokszor ködös az idõ, és nagyobb eséllyel futhatunk hóviharokba, ami után egy ideig elpiszmognak a karbantartók a pályák takarításával. A legideálisabb hónap szerintünk a február, és ami az idõpont mellett még alapvetõ szempont a választásnál, az az, hogy milyen hosszúak a pályák, mennyire nehezek, mennyi a bérletár, és mennyit kell utazni mindezért. Nos, ezek alapján kiválóan vizsgázik az Alacsony-Tátra: közel van, a pályái elég hosszúak, az ellátás és a technikai szolgáltatások jók (nemrég újították meg például a jasnai terepet), és árban olcsóbbak az osztrákokénál.

A jasnai ékszerdoboz

A Tatra Mountain Resort a legnagyobb idegenforgalmi központ Szlovákiában, neki köszönhetõk az új felvonók is az idei szezonban a jasnai pályán. Nyolc személy fér el az új, üvegezett kalitkákban, amik a Chopok északi oldalára visznek fel, a nehezebb terepekre. A régi felvonókat is megtartották, ezeket az enyhébb lejtésû Biela Putra állították rá. Ezt a részt akkor érdemes felkeresni, ha kisgyerekkel megyünk.

Minden sípályán van egy oktatóközpont, ahol a kezdõknek megtanítják az alapokat. A jasnai terepen ez Maxiland néven fut, a felvonó mellett van közvetlenül. Az ilyen központokban a gyerekeket általában csoportban tanítják, de a felnõtteket sokszor egybõl bevetik a mélyvízbe egy oktatóval, és egy enyhébb lejtésû pályán, menet közben tanítják meg a dolgokat. A tanítás eleinte abból áll, hogy mi elesünk, az oktatónk pedig könnyedén mellénk siklik, és megkérdezi, hogy jól vagyunk-e. De nyugalom! A pálya végére érve már mindenki ügyesebb.

Éttermek minden pályán vannak, a jasnain decemberben adták át az új Happy Endet, ami este diszkóként üzemel. Hotelekbõl is nagy a választék, és még a Grand Hotel árai is egész jók: egyik csomagja síbérlettel együtt 300 euró per fõ áron fut, amiért miénk egy szoba három éjszakára ellátással, és még a kölcsönzõben is jár 20 százalékos kedvezmény. A hotelben van wellnessközpont, bent szauna, a kinti térben jakuzzi.

És végül két tipp: A bérleteknek érdemes utánanézni, mert a jasnai pályán is érvényes például a Slovakia Super Skypass, ami több pályára is jó, és jegyirodákban vagy a neten is megvehetõ (94 kilométer 240 euróért). Jasna közelében pedig van egy akvapark, a Tatralandia, ahova érdemes ellátogatni akár egy sítúra után is.

Bővebb információ: www.jasna.sk
Köszönet a Szlovák Idegenforgalmi Hivatalnak a meghívásért.