Új-Zéland intelligens papagája

Új-Zélandon hét, vadon élő papagájfajt találunk. A kea (Nestor notabilis) a Déli-szigeten található Déli-Alpok hegyeiben és hegyvidéki erdőiben honos, magashegységi papagáj. Közönséges neve a maoriból származik, feltehetőleg a madár sivító hangjára utal.

Tollazata sötétzöld, az alsó tollazata pedig kissé halványabb zöld, szárnyai alatt ragyogó narancssárga színezettel. Játékos és értelmes, az emberektől pedig természetes élőhelyén sem igazán tart. Képes logikai rejtvények megoldására, például tárgyak eltolására és elhúzására adott sorrendben, hogy így élelemhez jusson, illetve egy bizonyos cél elérése érdekében a madarak akár össze is dolgoznak. Mindenevő, nem csak az érett gyümölcsöket és a nektárt kedveli, de levadássza a rovarokat is. Akárcsak más, Új-Zélandon élő papagáj, ő is a földön lévő üregekben fészkel.

Több mint egy évszázadon át vita volt arról, hogy a juh prédája-e a keának. Ugyanis alig, hogy a juhtenyésztők az országba költöztek, az 1860-as évek közepén szokatlan sebeket észleltek a birkák oldalán. Néhányan azt feltételezték, hogy ennek oka egy új betegség, ám a gyanú árnyéka csakhamar a keára vetült. James MacDonald, egy főjuhász állítólag szemtanúja volt annak 1868-ban, hogy egy kea megtámadott egy juhot – és az ilyen típusú beszámolók széles körben terjedtek. Ezek után a kormány fejpénzt fizetett a megölt keákért annak 1970-es eltörléséig, s ez alatt az idő alatt több mint 150 ezer példánnyal végeztek. A hetvenes években a kea részleges védelmet kapott, miután egy összeírás 5000 madarat számlált, s ma már szigorúan védett.

1993-ban sikerült aztán videóra venni egy éjszakai támadást, amely azt mutatta, hogy néhány kea megtámad juhokat – amit sok tudós már régóta gyanított. Erőteljes, ívelt csőrét és karmait felhasználva felszakítja a gyapjúréteget, majd az állat hátának zsírjából táplálkozik. Bár a madár közvetlenül nem öli meg a juhot, a vérmérgezésbe vagy a menekülés során bekövetkező balesetbe az akár bele is halhat.

2014-ben a budapesti állatkertbe is érkezett négy madár Hollandiából, az érdeklődök az Ausztrál ház végében található, tágas röpdében figyelhetik meg ezeket a rendkívül kíváncsi és okos madarakat. Gondozóiktól rendszeresen kapnak labdát, kartondobozt, papírhengert és más tárgyat, amivel elfoglalhatják magukat.