Ünnepváró Szlovákia

A régi karácsonyi hagyományok leginkább az adventi vásárokban élnek tovább Szlovákiában is. Íme, a színes kínálat!

KASSA
Az angyali káposztaleves, a jégszobrok, az eredeti ajándéktárgyak és a fából faragott, csodaszép betlehem a karácsonyi vásár elengedhetetlen eleme. December 5-től 23-ig élvezhetik a mézbort és egyéb karácsonyi finomságokat, de a mulatság aztán újévköszöntőként folytatódik december 26-tól egészen január 6-ig.

POZSONY
Hagyományai miatt a külföldi turisták körében is a főváros karácsonyi vására a legvonzóbb. Felmelegedni egy bögre forralt bor mellett, megkóstolni a hagyományos pozsonyi finomságokat vagy korcsolyázni egy nagyot a jégpályán – mindezt november 18-tól december 23-ig tehetik meg a Fő téren és Hviezdoslav téren.

NYITRA
A karácsonyi városka november 27-től várja önöket. December 4-én vasárnap felgyúlnak a karácsonyfa fényei, a Mikulás pedig édességekkel lepi meg a kicsiket. Egészen december 23-ig zenei előadások, mesék, kulináris különlegességek, karácsonyi ajándékok és dekorációk szerepelnek a kínálatban.

NAGYSZOMBAT
Legyenek a megfelelő időben a megfelelő helyen, és a nagyszombati karácsonyi vásáron maga a város polgármestere hívja meg önöket egy csésze forró városházi teára! Nagyszombat egyedülálló karácsonyi hangulatát november 11-től év végéig élvezhetik. Extra a jégpálya és a városi torony a Szentháromság térre nyíló gyönyörű kilátással.

BESZTERCEBÁNYA
A standokon a térség karácsonyi különlegességei mellett a népi kézművesek által készített, eredeti ünnepi dekorációk között válogathatnak december 3-tól 23-ig. A barbakánon áll az angyalok házikója, ahonnan az angyalok fuvola-, furulya- és lantzenével örvendeztetik meg a vásár látogatóit.

TÁTRA
Az idén is felépítik a népszerű tátrai jégdómot Tarajkán, ami november 24-én nyitja meg kapuit. Poprádon hagyományos karácsonyi rendezvényként december 5-én a Mikulás és apró segítői meggyújtják a város fényeit. A gurál (górál) karácsonyt december 26-án Késmárkon élhetik át, Késmárk vára pedig az advent teljes ideje alatt alkotóműhelyeknek ad helyet.